Kuinka onnistun työhaastattelussa?

 

Rekrytointiprosessissa jo työhaastatteluun pääseminen on usein kovan työn ja kilpailun takana. Työhaastatteluvaiheessa kilpailu haettavasta työtehtävästä kiristyy entisestään, joten huolellinen valmistautuminen työhaastatteluun on kaiken a ja o!

Työhaastattelussa onnistuu todennäköisimmin, kun haastateltava uskoo realistisen optimistisesti itseensä, omiin vahvuuksiinsa ja tunnistaa kehittämisalueensa mahdollisimman objektiivisesti. Kumpiakaan ei sovi liioittella tai vähätellä. Hakijan tulee mahdollisesta jännittämisestään huolimatta olla vain ja ainoastaan oma itsensä; minkäänlaisen ”roolin” vetäminen ei kannata, koska lopputulos näyttäytyy pöydän toiselle puolelle helposti ristiriitaisena ja epäaitona kokonaisuutena.

Työnantajasta ja toimialasta on ehdottoman tärkeää ottaa selvää jo etukäteen, haastateltava ei voi väittää olevansa motivoitunut, jos hän ei edes tiedä, minne on hakemassa! Samalla antaa itsestään ammattimaisemman kuvan haastattelijoille siinä tapauksessa, jos nämä kysyvät suoraan, minkä verran haastateltava tuntee työantajaa entuudestaan.

Haastattelupaikka tulee varmistaa huolellisesti etukäteen, samoin matkaan käytettävä aika, jotta on vähintään 15 min. ennen H-hetkeä paikalla. Näin ehtii vielä hyvin ilmoittautua, vilkaista peiliä ja rauhoittua. Pukeutumisen tulee olla siistiä; ei liian rentoa, ei liian muodollista. Koska ensivaikutelma merkitsee hyvin paljon myös työhaastattelussa, kannattaa ennen sen alkua ajatella mahdollisimman paljon positiivisia asioita; oma myönteinen tunnetila tarttuu helposti myös haastattelijoihin. Työ- ja opiskelutodistusten tulee olla aina mukana ja hyvässä järjestyksessä, vaikkei niitä olisi pyydetty mukaan ottamaankaan.

 

 

Teksti: Riku Rimmi 

Haastis-appi auttaa valmistautumaan työhaastatteluun

 

Työhaastattelu voi olla stressaava tilanne, sillä panokset ovat korkeat ja ensivaikutelman voi antaa vain kerran. Valmistautuminen siis kannattaa. Nyt se on taas vähän helpompaa.

TEK Haastis –haastatteluappi on nyt ladattavissa Google Play ja App Store –sovelluskaupoista, etsi nimellä "Haastis". TEKin urapalvelut haluaa sovelluksella tarjota opiskelijoille ja uran alkuvaiheessa oleville tekniikan ammattilaisille mobiiliystävällisen tavan harjoitella työhaastatteluja. Appi sopii myös työnhaun kokeneille konkareille.

Sovelluksella voi:

  • Katsoa ja kuunnella yleisiä haastattelukysymyksiä aihealueittain.
  • Lukea vinkkejä, ohjeita ja useimmin kysyttyjä kysymyksiä. 
  • Harjoitella omia vastauksiaan ja tallentaa ne.


Haastis-appissa työhaastattelijoina esiintyvät TEKin omat asiantuntijat. Käyttöliittymä on suunniteltu yhdessä asiakkaiden kanssa. Omien vastausten katsominen voi olla ensi alkuun hieman kuumottavaa, mutta se on parempi vaihtoehto kuin mennä kylmiltään reaalimaailman työhaastatteluun. Kameralle vastaamisen harjoittelu kannattaa, sillä videohaastattelut
yleistyvät rekrytoinneissa. Haastiksella vastauksiaan voi harjoitella turvallisesti niin monta kertaa kunnes on tyytyväinen.


Appia tullaan myös kehittämään jatkossa käyttäjien kokemusten ja kommenttien perusteella. Sovelluksen kehittäjä on IWA Labs.

Teksti: Jussi Nousiainen

Tyypillisiä työhaastattelukysymyksiä:

 

1) ”Kerro meille hieman itsestäsi, kuka olet?”
Tähän on hyvä miettiä noin minuutin hissipuhe, jolla esittäydyt kohteliaasti, kerrot hieman itsestäsi, mitä opiskelet/olet opiskellut ja ehtinyt jo työksesi tehdä. Pari positiivista lausetta omasta luonteesta ja motivaatiosta vielä loppuun niin avot!

 

2) ”Miksi päätit hakea tätä tehtävää?”
Muista, että työnantaja haluaa kuulla ainoastaan niistä syistä, miksi olet juuri heistä kiinnostunut, ei passiivisista itsestäänselvyyksistä, kuten esim. että tarvitset töitä, opintosi ovat päättymässä/päättyneet -> se ei kiinnosta työnantajaa).

 

3) ”Tell us about your studies and work experience.”
Osa haastattelusta tai jopa koko haastattelu voi olla yllättäen englanniksi. Aina tästä ei etukäteen kerrota, varsinkaan, jos työpaikkailmoitus on ollut englanniksi.

 

4) ”Kuvaile vahvuuksiasi tähän tehtävään?”
Kerro osaamisestasi, opinnoistasi, tähänastisesta työkokemuksestasi sekä työpersoonallisuudestasi (ammatillisista ominaisuuksistasi ja luonteestasi).

 

5) ”Mitä tämän tehtävän kannalta oleellista osaamista sinulla on?”
Vaikka sinulla olisi kuinka hienosti laadittu CV ja hakemus työ- ja opiskelutodistuksineen, muista, että työnantaja haluaa kuulla vastaukset sinun suustasi. Älä koskaan vastaa vain viittaamalla virkamiesmäisesti dokumentteihin. Eihän tarjoilijakaan sano sinulle ravintolassa ”RTF menu!”

 

6) ”Kerro jokin onnistuminen ja epäonnistuminen työ- tai opiskeluelämässä?”
Kerro sellaisista onnistumisista, joista arvelet olevan hyötyä hakemasi tehtävän kannalta. Kerro vastaavasti sellaisista epäonnistumisista, joista olet oppinut jotain uutta ja hyödyllistä!
 

7) ”Kuvaile jokin haastava tilanne ja kuinka ratkaisit sen?”

8) ”What gives you motivation in your work?”

9) ”Mikä laskee motivaatiotasi työssä ja miksi?”

10) ”Mitä odotat esimieheltäsi? Millainen on hyvä pomo?”

11) ”Millainen on hyvä kollega?”

12) ”Minkälaiset tilanteet koet stressaaviksi ja miksi?”

13) ”Mitä tiedät toimialastamme ja yrityksestämme?”

Palkkaisitko itse työnhakijan, joka mieluusti ohittaisi tämän kysymyksen?

14) ”Millaisia urasuunnitelmia sinulla tässä vaiheessa on?”

15) ”Mitä muuta teet kuin käyt töissä/opiskelet?”

16) ”Onko sinulla jotain kysymyksiä meille?”

Kannattaa kysyä ainoastaan sellaisia kysymyksiä, joiden avulla kartoitat, onko hakemasi tehtävä sinulle oikea. Työantaja myös arvioi sinua ja motivaatiotasi esittämiesi kysymysten kautta, joten mitä enemmän hakemasi tehtävän kannalta oivaltavia ja fiksuja kysymyksiä sinulla on, sen vahvemmalta hakijalta vaikutat haastattelijoiden silmissä.

17) ”Milloin voisit aloittaa tässä tehtävässä?”

18) ”Millainen palkkatoive sinulla on?”

19) ”Onko sinulla suosittelijoita?”

20) ”Miksi meidän tulisi valita juuri Sinut?”

Tämä ns. ”rumpujenpärinäkysymys” on inhottava, jos se pääsee yllättämään. Mieti etukäteen, mitkä ovat valttisi (esim. opinnot, tähänastinen työkokemus, osaaminen, oppimiskyky, työpersoonallisuus, motivaatio) hakemaasi tehtävään. Tärkeintä on, että saat parilla kolmella lauseella vastattua ytimekkäästi, samalla itseesi positiivisen realistisesti uskoen!