Etsitkö diplomityöpaikkaa?

15.11.2016   |   Teksti: Paavo Ihalainen   |   Ura

Mistä paikkoja voisi etsiä?


Tutki mitä ja missä yrityksessä muut ovat aikaisemmin tehneet diplomityönsä. Selvitä minne ne on yliopistossasi arkistoitu kysymällä esimerkiksi kirjaston edustajalta. Tiivistelmästä tai esipuheesta selviää onko jokin yritys ollut mukana ja miten.
Mitä yrityksiä toimii opiskelualallasi? Seuraa uutisointia mediassa ja yritysten omissa kanavissa verkkosivuilla, LinkedInissä ja Twitterissä. Onko jotain sellaista ilmassa, mikä liittyisi omiin haaveisiisi tulevista tehtävistä? Pue se hyödyksi yritykselle ja myy eli ota yhteys sen yksikön vastuuhenkilöihin, mieluiten diplomi-insinööreihin, jotka puhuvat kanssasi samaa kieltä ja ovat myös aikanaan tehneet omat diplomityönsä. Vältä HR-osastoja,
jossa ei välttämättä tiedetä yksiköissä olevista diplomityöntekomahdollisuuksista.

Mieti ensin oma 45 sekunnin myyntipuheesi, johon saat vinkkejä esimerkiksi näiltä nettisivuilta. Yliopistojen ura- ja rekrytointipalvelut pyörittävät työpaikkojen välitysportaalia, jonne tarjotaan myös diplomityöpaikkoja. Jokin niistä voi sopia omiin tarkoituksiisi tai sitten voit poimia ilmoituksesta yhteyshenkilön tiedot ja ottaa suoraan yhteyttä neuvotellaksesi itsellesi sopivammasta diplomityöaiheesta.

Voit myös katsoa tarjolla olevia harjoittelu- ja työpaikkoja, ja tutustua, jos niistä löytyisi oman alasi yrityksiä. Niiden yhteyshenkilöiden kanssa voisit
sitten avata keskustelun. Verkostoidu ja osallistu yliopistossasi sellaisiin tapahtumiin, joissa pääset keskustelemaan alumnien eli jo yliopistostasi
valmistuneiden kanssa ja pyydä heiltä myös suoraan vinkkejä ja kuule heidän kokemuksistaan.

Kysy neuvoa keneen voisi ottaa yhteyttä. Kun otat uuteen henkilöön yhteyttä, kerro aloittaessasi, että Aapo Alumni suositteli minua soittamaan teille ja kysymään neuvoa, kun kartoitan diplomityön tekemisen mahdollisuutta aiheesta X. Kerro muutenkin tutuille, sukulaisille ja opiskeluyhteisöllesi, että olet etsimässä diplomityöpaikkaa ja otat vihjeitä kernaasti vastaan. 


Kuinka rahoitat diplomityön tekemisen?

Tutustu TEKin palkkasuosituksiin diplomityön tekemisestä, jotta olet paremmin valmistautunut neuvottelemaan työnantajan kanssa korvauksestasi.
Tutustu myös oman yliopistosi mahdolliseen tukisäätiöön ja sen tarjoamiin apurahoihin diplomityön rahoitusmahdollisuutena. Apurahan antaminen voi olla lahjoittajalle edullisempi tapa osallistua, koska lahjoitus on verovähennyskelpoinen yrityksen omassa verotuksessa. Apurahansaaja ei tällöin tule työsuhteeseen yrityksessä, joten työnantajamaksuja ei tarvitse maksaa. Opiskelijana voi sen vuoksi saada helpommin rahoitusta, jos yrityksellä ei ole mahdollisuutta palkata sinua myös esimerkiksi mahdollisten YT-neuvottelujen vuoksi.

Apurahan saajana IPR- eli immateriaalioikeudet säilyvät sinulla, myös tietokoneohjelmista. Lisäksi apuraha on sinulle verovapaata tuloa valtion taiteilija-apurahaan (20 293,40 euroa vuonna 2016) asti. Myös monet muut säätiöt saattavat rahoittaa diplomitöitä. Tutki ja selvitä.

Teksti: Aila Saloranta

Kuva: iStock Photo