IAET-kassa ja palkkasuositukset

28.11.2016   |   Teksti: Arja Lindfors   |   Ura

Varmista ansiosidonnainen työttömyysturvasi jo opiskeluaikana. Voit liittyä IAET-kassaan, kun olet työsuhteessa eli sinulla on voimassa oleva työsopimus. Liity siis jäseneksi vaikka heti ensimmäisten kesätöiden alkaessa. Liittymällä IAET-kassaan jo opiskeluaikana voit turvata taloutesi, mikäli jäät työttömäksi valmistuttuasi. 

Kun liityt kassaan, sinun on ilmoitettava työpaikka ja työsuhteen alkamisaika. Kassan jäsenyys alkaa liittymispäivästä, kun maksat laskun eräpäivään mennessä. Helpoiten voit liittyä kassaan TEK:in nettisivujen kautta omista jäsentiedoistasi. Kassan jäsenmaksu on aina kalenterivuosikohtainen.
Muistathan, että sen voi vähentää verotuksessa. IAET-kassan omilta sivuilta (www.iaet.fi) löydät esimerkiksi päivärahalaskurin, jolla voit arvioida ansiosidonnaisen päivärahan. Päiväraha on veronalaista tuloa.


Ansiosidonnainen päiväraha on enemmän

Ansiosidonnaisen päivärahan ero peruspäivärahaan on merkittävä. Sinulla on oikeus ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan valmistuttuasi, jos olet ollut 26 viikon työssä oloehdon täyttävässä työsuhteessa ja työttömyyskassan jäsenenä samanaikaisesti. 

Työssäoloehto täyttyy, kun kassan jäsen on tehnyt työttömyyttä edeltävien 28 kuukauden aikana 26 viikkoa työtä, vähintään 18 tuntia viikossa. Voit tarkistaa työssäoloehdon täyttymisen Kelan sivuilta löytyvällä laskurilla. (www.kela.fi). Opiskeluaika pidentää tarkasteluaikaa jopa seitsemällä vuodella. Tämä tarkoittaa, että jo muutama kesätyö ja työsuhteessa tehty diplomityö täyttävät työssäoloehdon. Työn voi siis kerätä pätkissä, sitä ei tarvitse tehdä yhteen putkeen. Sen ei myöskään tarvitse olla oman ammattialan työtä. Huomioithan, että stipendillä tehty diplomityön aika ei kerrytä työssäolo ehtoa, mikäli työtä tehdessäsi et ole virallisesti työsuhteessa.

Teksti: Arja Lindfors
Kuvitus: Elizabeth Berg
 

TEKIN PALKKASUOSITUKSET VUODELLE 2017

      OPINTOPISTEET            PALKKASUOSITUKSET    
45 1980
90 2100
135 2190
180 2350
225 2420
diplomityö 2570